Julkaistu

MIXED MEDIA

Mixed Media
Mixed media eli sekatekniikka tarkoittaa taidetta, jossa yhdistellään eri tekniikoita ja materiaaleja samaan teokseen.

Gesso on valkoinen, peittävä, syntteettinen yleispohjustusaine, jota perinteisesti on käytetty huokoisilla pinnoilla estämään värien liiallinen imeytyminen pohjamateriaaliin ja toisaalta se tarjoaa väreille optimaalisen kiinnitysalustan. Gesso myös vahvistaa pohjaa ja luo siihen tekstuuria.

Gessolla voidaan pohjustaa lukuisia erilaisia rasvattomia materiaaleja. Koska gesso ennemminkin kiinnittyy pintaan kuin imeytyy siihen, tulisi pinnan olla hieman karkea. Sopivia pintoja ovat pellava- ja puuvillakangas, paperi, kartonki, pahvi, kovalevy, lastulevy jne. Gesso levitetään leveällä litteällä siveltimellä, paletti- tai muulla veitsellä, vanhalla luottokortilla tai maalaustelalla.

Gesso kuivuu muutamassa tunnissa munankuorenkiiltoiseksi, joustavaksi, vettä kestäväksi, erittäin lujaksi ja kellastumattomaksi kerrokseksi.

Gessolla pohjustetulle pinnalle voidaan maalata kaikilla väreillä, kuten öljy-, akryyli- ja vesiväreillä. Välineet tulee puhdistaa välittömästi käytön jälkeen vedellä ja saippualla. Erityisesti leimasimet kannattaa puhdistaa heti käytön jälkeen.

Mustassa gessossa titaaninvalkoinen väripigmentti on suoraan korvattu mustalla pigmentillä.

Gessoa voi käyttää myös erilaisten sabluunoiden ja maskien kanssa. Tällöin maski asetetaan paperia vasten ja luottokortin avulla gessoa levitetään maskin päälle ja poistetaan maski varovasti heti kun gesso on levitetty.

Mixed mediassa voi käyttää mitä erilaisimpia materiaaleja, paperin lisäksi voit käyttää metallia, puuta, kaikenlaista löytötavaraa, muovia ja kangasta. Materiaalien kiinnittämiseen voit käyttää esimerkiksi Gel Mediumia.

Kuivuneen työn voi värjätä vaikka suihkutettavilla musteilla. Päälle voi lisätä glitterliimaa ja splash! Ink –roiskemusteita.